Populära inlägg

söndag 6 april 2008

Offerpåle

Min bloggrubrik är ju Forntid och Nutid.

Därför får detta inlägg representera den äldre tiden.

Vår granne skulle anlägga en kvävefälla. En relativt stor damm som fångar upp kvävet så det inte fortsätter i bäcken och vidare ut i havet.

Vid utgrävningen hittades bl.a en 60 cm i diameter grov påle. Expertis kallades till platsen och området undersöktes med metalldetektor för att ev. hitta metallföremål. Där kammade de noll. Inget som tydde på att där skulle finnas offergåvor.

För att bestämma om de vertikalt stående trädstammarna var rester efter nedslagna pålar eller kvarstående trädstubbar användes maskin. Invid den tjockaste stammen, en ek på 60 centimeter i diameter, grävdes ett schakt. Vid 1,5 m djup blev trädets rötter synliga. På detta djup fanns också en helt intakt äldre markyta med stenar, matjordslager, grenar m.m. Vid undersökningen av en annan uppstickande stam, med 30 centimeters diameter, påträffades roten först 3,5 m under den avbanade markytan. (1-1,5 meter var redan bortschaktade.) Detta innebar att den ursprungligen legat mer än 4 m under markytan. Tanken om nedslagna pålar kunde således överges och förklaringen ligger i att området utsatts för skred.

Bark från den största ekstammen som befanns i vertikalt läge skickades till Poznan Radiocarbon Laboratory i Poznan, Polen.
Resultatet gav vid handen att skredet ägde rum vid vendeltid - äldre vikingatid, d.v.s år 680-890 e.Kr.

Det var en fantastisk upplevelse att bevittna detta. Man behövde inte vara arkeolog för att förstå händelseförloppet.
Stora slamströmmar av lera har av allt att dömma rutschat ner på grund av mycket kraftig nederbörd och fyllt den tidigare bäckfåran med 4 m lerslam.

Vid tidig medeltid hade ett liknande skred förekommit på fastigheten Hålan 3:1 i Skredviks socken. Denna plats ligger strax söder om Småröd där det stora skredet inträffade, den 20 dec. 2006 och gjorde E-6:an och järnvägen oframkomliga.

Källa:
Antikvarisk kontroll
Ett vikingatida jordskred inom Rönningen 1:2
Kville socken, Tanums kommun

Bohusläns Museum
Rapport 2004:11
Robert Hernek

Bach

Inga kommentarer: