Populära inlägg

lördag 26 mars 2011

Nyckeln

Nu var den egendomliga känslan tillbaks, ett odefinierat sug i magen. Varje gång han passerat just den här platsen så uppträdde en; Nej, han ville inte påstå att den var skrämmande på något sätt, utan en längtan efter att få upptäcka något utöver det vanliga. Hade han försökt att ange orsaken till känslan för någon annan skulle han inte blivit trodd, den var omöjlig att förklara i vardagliga termer.

Platsen i sig var inget märkvärdig. Inga groteska klippformationer eller trolska skogsområden, bara ett odramatiskt gärde intill hans sommarstuga. Stigen till bryggan där hans motorbåt låg förtöjd, passerade just gärdet där det gick några ungdjur på bete. Tjurarna verkade inte märka av mystiken, utan gick helt fridfullt och såg ut att trivas i det frodiga gräset.
Johan Stenström var på väg till insjön för att fiska. Där fanns gott om gädda och gös.
I dag sög det mer än vanligt i solarplexus när han passerade stenbumlingen som låg mellan gärdet och stigen. Plötsligt var det som att gå emot en vägg, fast osynlig. Han lade ifrån sig fiskespöet och bensindunken till utombordaren bredvid stigen och satte upp handflatorna mot det osynliga hindret. En viss rädsla smög sig på honom, när han kände det kompakta motståndet. Johan vände sig om och försökte gå i motsatt riktning, tillbaks till stugan, men även åt det hållet var det stopp. Herre gud, jag är innestängd i en osynlig låda. Han vände sig mot stenen och gick mot den, en sträcka på två meter. Pustande och fortfarande skärrad, lade Johan sin hand på bumlingen. Till hans förvåning, flyttade sig stenen och frilade ett litet utrymme och i detta låg en nyckel, en vanlig gammal smidd nyckel, som han plockade upp och granskade. Inget märkvärdigt med den utom att det inte fanns en enda rostfläck att se. Med nyckeln i handen undersökte han stenen. Mitt på den verkade det att vara något som liknade ett nyckelhål. Stenström stack in nyckel i hålet. Den verkade passa, men inget hände. Han vred den försiktigt åt höger.

Stenen fanns där, men inga tjurar. Gärdet hade förvandlats till en aveny, där trottoarerna var fyllda av folk. Den fyrfiliga gatan med två körbanor åt vardera hållet och med en rad av planterade träd i mitten, var hårt trafikerad av bilar i båda riktningarna. Stenen som han stod vid låg i en park intill gatan. På en soffa några meter från där han stod satt två herrar i medelåldern. De samtalade men Johan kunde inte höra vad de sade genom trafikbruset.
Var kan jag befinna mig undrade han.
Stenström hade som många andra sett ett otal filmer och läst lika många böcker där huvudpersonerna förflyttade sig i tid och rum, med hjälp av olika slags parapsykologiska fenomen. Visst kunde det vara trevligt att se och läsa om dessa människor som varit med om de mest fantastiska upplevelser. Men nu var det så att han själv var inblandad i dessa ockulta händelser och det var kanske inte så trevligt, speciellt om han inte kunde komma tillbaks till betes-hagen.
Nyckeln satt fortfarande kvar i stenen. Med hjärtat i halsgropen vred Johan den till höger. Jovisst, där var tjurarna och stigen, fiskespöet och bensindunken. Allt var normalt igen. Han pustade ut drog nyckeln ur stenen och lade den tillbaks under blocket. Sakta rörde det sig till sin normala plats. Johan backade bort från den. Tog sina saker och började gå hemåt. Han hade mist lusten för att fiska. Den här händelsen tålde en mer djupgående analys.

Johan Stenström hade varit lycklig ägare till sommarstugan i ett års tid. Köpekontraktet blev skrivet den 20 juni i fjol, så det var i dagarna ett år sedan. Strax före sin trettioårs dag, det var två år sedan, hade han den makalösa turen att vinna 5 miljoner kronor på stryktips. Johan hade spenderat en miljon på sommarstället, det var det absolut värt, vinterbonat som det var. Eftersom det var bara två mil till Göteborg där han hade sitt arbete som snickare för ett byggnadsföretag, sade han upp sin lägenhet på Vårvädersgatan på Hisingen och flyttade hit ut.
Hans flickvän, Ulrika Svensson kom ut till honom i stort sett varje fredagskväll när hon stängt sin ägandes antikvitetsaffär på Frölunda torg. Sin lägenheten hade hon på Lilla Grevegårdsvägen, så det var lagom gångavstånd till butiken.

Johan hade tjôtat på henne att hon skulle flytta hit ut. Men hon menade på att det var behövligt att vara i närheten av sin affärsverksamhet. Det hände och det vet du, att vissa leveranser kommer utan någon som helst förvarning. Chauffören kan ringa klockan elva på kvällen och meddela att han står utanför vid varuintaget. Nej, det får räcka att vi träffas nästan varje helg.
Han hade varit tvungen att acceptera hennes argument, fast han ville så gärna bo tillsammans i ett samboförhållande.

När Johan gick hemåt och grubblade kom han att tänka på att det var ju fredag i dag. Men hon kommer ju inte förrän klockan åtta så det måste vara gott om tid. Jag gick ju ut vid middagstid och det hela kunde inte ha tagit mer än en timma där borta vid stenen. Han tittade på armbandsuret. Nej herre gud klockan är halv nio. Johan skyndade på stegen.

Ulrikas bil stod parkerad utanför garaget som bara hade plats för ett fordon, men Johan var i färd med att bygga ut så att båda bilarna kunde stå i skydd för väder och vind.

”Var har du varit?” Sade hon lite irriterat efter det att de kyssts.
”O, förlåt älskling, jag skall förklara, fast det blir lite svårt.” Han strök henne över det kortklippta mörkbruna håret. Det var en ståtlig dam. Lång för att vara kvinna. Johan gav henne en kort kyss och ursäktade sig.
”Jag måste byta om.”
När han kom tillbaks satt Ulrika i en av fåtöljerna med fötterna på fotpallen av läder. Hon läste en facktidning Antik & Auktion, samtidigt som hon smuttade ur ett glas med whisky.
Aberfeldy lagrad i 12 år, läste han på etiketten
”Det ser ut som att du gjort goda affärer den här veckan, älskling.”
”Hämta ett glas och slå dig ner.” Sade hon utan att lyfta blicken från tidningen.
De satt tysta och lät whiskyn göra sin verkan.
”Det var som tusan, lyssna nu här, Johan.
Den i parapsykologiska kretsar så eftertraktade Mono smycket, har kopierats och sålts över hela västvärden. Ingen vet med säkerhet om klenoden funnits. Ryktet gör gällande att även om det fanns en expert på området skulle det vara mycket svårt att avgöra om det är en förfalskning eller inte. Eftersom legenden inte har cirkulerat i västvärlden på hundra år, så finns det inte någon nu levande person som med säkerhet kan fastställa klenodens äkthet.

”Johan, var har du det smycket som jag gav dig i present när du fyllde för en månad sedan?”
Han knäppte upp den kortärmade blårutiga skjortan och tog fram ett smycke som hängde i en halskedja av silver. Det liknade en bärnsten men något mörkare i färgen.
Ulrika lämnade över tidningen till honom.
Han såg en uppförstorad bild av ett smycke som var exakt likt hans eget.
Under fotot som inte hade den bästa skärpan, stod det: Mono smycket är 5 cm långt, 3 cm brett och 2 cm tjockt.
Johan läste faktarutan.
Sägnerna är många om vilka fantastiska upplevelser den får som bär detta smycke. Historierna går tusentals år tillbaks i tiden.

Johan började svettas. Han var tvungen att lägga ner tidningen på bordet för hans händer skakade.
”Mår du inte bra?” Frågade Ulrika oroligt.
Johan harsklade sig.
”För en månad sedan började det.”
”Vad då började?” Hon såg undrande på honom.
”Två dagar efter det att du gett mig smycket tog jag på mig det. Under natten hade det blåst friskt, så jag var orolig för att båten kunde slitit sig och kommit till skada. På väg dit ner, just när jag passerade stenen, du vet, den som ligger mellan stigen och stänget.” Han tittade på henne och hon nickade.
”Då fick jag en sugande känsla i mellangärdet som släppte när jag var en bit från stenen. Förnimmelsen var likartad när jag gick hem. Jag har inte haft på mig den varje dag, men rätt ofta. Känslan har kommit precis på den platsen, ingen annan stans.” Johan tog sig en djup klunk ur glaset, han hade slutat att skaka .
”Men i dag fick jag beviset.”
”Vilket bevis?”
”Att detta är det äkta”.
Ulrika satt tankfull en lång stund efter det att Johan hade slutat sin berättelse.
”Vad innebär nu detta?” Undrade hon.
”Enligt min uppfattning innebär detta att jag har nyckeln till något alldeles extra. Det är ju omöjligt att redan nu kunna avgöra smyckets inneboende styrka.”
I vilket fall enades de om att göra ett test nästa dag.

Johan vaknade efter en orolig natt. Ulrika sov fortfarande. Han steg upp och gick ut i köket för att koka kaffe. Klockan på väggen i köket visade sju. Fem minuter senare kom han in i sängkammaren, balanserande två koppar med rykande varmt kaffe på en bricka, bredvid låg det nyvärmda kanelbullar. Han satte försiktigt ner den intill Ulrika som hade vaknat av hans stök ute i köket.
”Å, det skall bli gott.” Hon satte sig upp och lade en extra kudde bakom ryggen.
De låg kvar i sängvärmen ytterligare en timme och samtalade om gårdagens upplevelser.
”Var köpte du smycket?” Frågade Johan.
”Det kom med i en sändning av indiska varor. Eftersom du fyllde år inom kort, så tyckte jag att det skulle vara en passande present.”
”Fanns det med på följesedeln?”
”Nej.”
”Då är det ingen som kan spåra den till din affär?”
”Nej”
De tvingade sig att ta det lugnt och inte hasta iväg trots att det pirrade i hela kroppen. Därför gjorde de sig ingen brådska utan åt frukost klockan nio. Först vid elvatiden bestämde de att testa smycket.
Vädret var vackert inte ett moln på himlen. En svag nordlig vind höll nere värmen till behagliga 20 grader. Båda var klädda i shorts och t-shirts, fötterna var utan sockor i sandalerna. Ul-rika bar en ljus filthatt. Johan en keps med lång kupad skärm.

Spänningen steg ju närmare stenen de kom. Tjurarna som gick i hagen bevärdigade dem inte med en blick utan verkade ha fullt upp med att äta sig mätta.
En ärla som satt uppflugen på stenen och vippade med stjärten, flög sin väg när paret vek av stigen för att närma sig blocket.
Johan kollade om den osynliga väggen utgjorde en spärr för dem. Han sträckte ut handen och tryckte med handflatan. Det blev stopp.
”Pröva du, Ulrika.”
”Jag känner inget.”
Johan tog henne i vänster hand.
”Känn efter nu.”
Hon sträckte ut högerhanden och drog den hastigt tillbaka.
”Usch, va läskigt.”
De höll varandra i händerna när Johan lade sin lediga hand på stenen. Hennes ögon vidgades av förvåning fast hon visste att stenen skulle flytta sig. Nyckel låg på sin plats.
”Tror du att det bara räcker att du tänker på målet eller måste du säga det högt?” Undrade Ulrika.
”I går sade jag ingenting, bara vred om nyckeln.”
”Tänker du på det vi kom överens om i morse?”
”Ja, älskling, det skall jag göra.” Han log mot henne.

Havet låg nästan spegelblankt, endast en svag sydvästlig bris fick vattenytan att röra sig. De stod på en klippstrand hållande varandra i händerna bland otaliga stenar, från små kullerstenar till block på flera kubik.
”Ser du den stenen som ligger där Johan, den med det fantastiska kvartsmönstret.”
”Ja och bergväggen där med den stelnade lavan.”
”Här har jag gått ofta i alla slags väder. Du vet ju mycket väl att jag är uppväxt i samhället där borta.” Ulrika pekade längs kustremsan.
Johan skrattade.
”Visst vet jag att du växte upp på Grönemad, det har jag hört många gånger, fast det är första gången jag är här. Vi har hamnat rätt för det var munkgrottan mellan Grönemad och Edsvik du ville se.” Han vände sig bort och fick syn på en mycket vacker sten. Han släppte hennes hand för att plocka upp den.
”Vad gjorde du? Var är du? Johan var är du?” Ropade hon ängsligt.
Ulrika var försvunnen.
”Var är du då?” Ropade han tillbaka.
”Jag är tillbaks vid hagen och tjurarna.”
Han hörde henne tydligt.
”Lägg handen bredvid nyckelhålet i stenen, Ulrika.”
Johan lade sin hand på blocket med nyckeln. Han kände hennes hand och med ens var hon synlig bredvid honom. De kramade om varandra och skrattade befriande.
”En erfarenhet rikare, älskade Johan.”
”Ulrika, tänkte du på om stenen var undanskjuten eller att den låg så den gömde nyckelgömman?”
”Nej, det uppfattade jag inte för rädslan.”
”Vi kollar en gång till.”
På nytt var hon försvunnen.
Så hör han hennes röst.
”Stenen är på plats, Johan. Ingen kan ana att det döljer sig något under den.”
”Innan vi blev förflyttade såg jag på klockan. Då var den halv tolv och nu är den elva. Det går inte ihop den borde varit tolv, eller hur?”
”Ja visst. Logiskt sett borde den vara det.”
Han skrattade till.
”Vi får förflytta oss igen. Nu har du sett Munkgrottan.”
De stod vid utgångsläget och Johan tittade på klockan som var kvart i tolv.
”Klockan ändrade sig, hur är det möjligt?”
”Jämfört med det andra vi varit med om är det en bagatell, eller hur.” Ulrika skrattade och gav honom en kyss och fortsatte
”Jag tror vi går hem och tar oss en whisky, det kan vi behöva.”
Hand i hand gick paret längs den väl upptrampade stigen för att i hemmets lugna vrå ta sig en styrketår och penetrera dagens upplevelser.

*

Måndag förmiddag.
Ulrika Svensson hade expedierat en manlig kund som var på väg ut. Han höll artigt upp dörren för en kvinna i 40-års ålder. Det långa svarta håret låg mjukt och vackert på den gråa tweedjackan som inte gick i stil med slitna jeansen och de högklackade läderstövlarna.
Hon tittade sig hastigt runt i den ljusa och smakfullt inredda lokalen. Ulrika ville ha mycket luft runt varje föremål som hon hade till salu.
”Vad får det lov att vara?” Frågade Ulrika där hon stod bakom den glasade och låsta förva-ringsmontern, där det låg många dyrbara klenoder.
Kvinnan kom fram och synade noga smyckeutbudet.
”Är det något speciellt ni söker?”
”Ja, men jag ser att ni inte har det i montern. Har ni fler smycke på något annat ställe?” Hennes svenska var god men Ulrika hörde en markant brytning. Vacker accent tyckte hon.
”Nej, allt jag har ligger framme. Får jag fråga vad det är ni söker, så kan jag försöka skaffa fram smycket.” Ulrika vände sig om för att ta ett visitkort på hyllan bakom sig.
”Nej, det är ingen mening att ni försöker få tag på det. Det jag söker finns bara i ett exemplar.”
En ilning gick längs Ulrikas ryggrad och handen stelnade till när han skulle ta visitkortet, men visade inget när hon vände sig om. Med ett leende och stadig hand räckte Ulrika över kortet till kunden som tog emot det.
”Det är en liten affär, men det händer att jag får in en del rariteter. Det låter ju spännande när ni säger att det bara är gjort i ett exemplar. Jag måste få veta det.”
Kvinnan tvekade, men så verkade hon att bestämma sig för att yppa vad hon sökte.
”Har ni hört talas om Mono smycket?”
Ulrika var beredd och klarade av att inte med en min avslöja att hon var skärrad.
”Finns det smycket? Jag läste om det i en facktidning. Jag fick den uppfattningen att det var ett sagoomspunnet smycke och att det i realiteten inte fanns. Det var verkligen intressant. Jag kunde ju forska i saken, vi har ju visst samarbete antikvitethandlare emellan. Om jag träffar på rariteten, vart skall jag då vända mig?”
Ulrika tog fram ett anteckningsblock och en penna. Kvinnan skrev upp ett telefonnummer.
Hon stoppade ner Ulrikas visitkort i fickan. Tackade, men vid dörren vände hon sig om och sade.
”Om ni mot all förmodan skulle komma i kontakt med originalet, så var försiktig.” Hon log, vände sig om och lämnade affären.
Ulrika Svensson var nervös men behärskad. Hon hade stor lust att ta kontakt med Johan, men en ny kund kom in och Ulrika fick annat att tänka på.

På trottoaren mitt emot antikvitetsaffären stod kvinnan och kunde se Ulrika betjäna den nya kunden, medan hon talade i en mobil telefon.
”Nej, inte alls. I så fall höll hon masken. Är du säker på att smycket gick med i en sändning? Ja, ja jag tror dig. Nu har vi tre affärer kvar. Hej.”

*

Johan Stenström och Maria Svensson stod vid stenen. Det var midsommarafton.
”Vi och ärlan kanske inte är de enda som tycker att blocket är intressant.” Sade han och följde den bortflygande fågeln med blicken när den satte sig på en stängselstolpe en bit bort och vippade på stjärten.
”Vad kom vi överens om nu då, Ulrika.
”Att du skulle fråga stenen vart den kom ifrån, kommer du inte ihåg det, älskling?”
”Jo då, det gör jag visst, men det är bäst att dubbelkolla, så det inte barkar i väg åt helskotta.”
De höll varandra i handen. Den förra färden hade de inte uppfattat att ta någon tid alls. Nu upplevde de att ett antal sekunder gått innan de var framme.

De befann sig på ett berg. Runt om dom reste sig fjällmassiv som var betydligt högre än den höjd de själva stod på. En enorm grå sten låg strax ute på klippkanten och såg ut att tippa över vilken stund som helst. Ett femtiotal meter inpå bergsplatån reste sig en bergvägg med ett uthugget hål. Det kunde de avgöra eftersom hålet var format som en dörr. Deras ”egen” sten låg strax intill det stora blocket.
Jag har sett kort på den här stenen vid något tillfälle, men då var den täckt med guld.” Sade Johan och fortsatte.
”Jag har en känsla av att vi skall gå till öppningen i berget.”
Hand i hand gick de fram mot klippbranten.
De trädde in i en skickligt uthuggen liten sal, inte djupare än att solljuset lyste upp rummet. Längst in fanns in nisch med en liten flat platta. Bredvid den en uthuggen grop.
”Här tror jag att Mono smycket skall ligga.”
Johan tog av sig det sagoomspunna klenoden som helt riktigt passade in i fördjupningen.
Den lilla stenplattan rörde sig och snart täckte den Mono smycket.

Hagen var där, liksom stigen och samtliga tjurar gick innanför stänget. Men det var något som fattades. Stenen. Där den legat växte det grönt frodigt gräs.
Aberfeldy lagrad i 12 år läste han på etiketten och slog upp resten av innehållet i flaskan i de två whiskyglasen.
Det klingade till när de leende lyfte glasen och skålade.
”Har vi inte råd att kosta på oss en resa till landet där ’vår sten’ ligger?”
”Jo, en bra idé, Ulrika och då skall vi spendera lite pengar på bladguld och smeta ut det på det stora klippblocket som ligger på klippkanten.”

torsdag 10 mars 2011

Världens största guldmynt

År 2007 släppte Royal Canadian Mint (dvs mynttillverkaren i Kanada) ett jubileumsmynt av Canadian Gold Maple Leaf som har en vikt på 100 kg. Jubileums myntet har en diameter på 50 centimeter och en tjocklek på ca 3 cm.
Ett porträtt av Elisabeth II pryder framsidan, medan det finns tre lönnlöv präglade på baksidan, mot ett som de vanliga Maple Leaf mynten har. 

Detta mynt såldes på auktion i Österrike den 25 maj 2010 för 3 270 000 euro, närmare 31,2 miljoner svenska kronor.

måndag 7 mars 2011

Tanums IF 75 år

En berättelse om händelser som utspelat sig i TIF:s 75-åriga historia är hart när omöjligt att tillmötesgå alla som deltagit som idrotssmän/-damer, publik mm, under alla dessa år. Varför skrev han inte om den episoden? Eller: det stämmer inte.

Tyvärr försvann en stor del av föreningens arkiv i en brand på 1960-talet.

Jag har utgått från dokument, hörsägen och vad jag minns under min tid i föreningen.

Starten:
Den första föreningen kallades Hedningarna, där Hans Rydbo var en drivande kraft.
Tanumshede FF bildades 1928
Tanumshedes IF 1935.
Tanumshede skolidrottsförening bildades 1942.
Samma år bildades friidrottssektionen, med Gunnar Nilsson som initiativtagare.
Framstående friidrottare på -40 och -50 talen var Mårten och Rune Andersson från Gerum.

Skidsektionen var mycket aktiv, med åkare som: John och Erik Långström. John hade legat vid en jägarpluton vid Riksgränsen under beredskapen och där lärt sig åka skidor.

Uppgifter sedan 1940 visar att det var stor aktivitet inom föreningen.
Klubben hade flera sektioner: Fotboll-gång-cykel-friidrott-skidor-orientering och simsektion.

Stora riksmarschen gick av stapeln den 28 april och 5 maj, 1940, anordnad av Svenska Gångförbundet och Stockholms-Tidning. Deltagarna skulle gå ett mil på en tid som var väl tilltagen, för att få riks-marschmärket. Det var en kampanj i folkhälsans tecken. Svenskarna skulle bli ”A-människor”. Folk gick man ur huse.

Fotbollsföreningarna hade stora problem i början av 40-talet. Det framgår tydligt i en skrivelse från Svenska Fotbollsförbundet.

Till Svenska fotbollsföreningar
Tillgången i marknaden på fotbollar har på senaste tiden minskats väsentligt.
Det blir för var dag som går allt svårare att få inköpa bollar. Detta är en följd av den alltmer kännbara bristen på råmaterial.
Med anledning härav vill Svenska Fotbollsförbundet fästa föreningarnas uppmärksamhet på nödvän-digheten utav att iakttaga allra största sparsamhet med innehav av fotbollar och att använda de gamla, begagnade bollarna i betydligt större utsträckning än hittills. Trasiga bollar bör ej kasseras, utan tvärt om repareras, såvida detta ligger inom möjligheternas ram.
Råsunda i juli 1941
Svenska Fotbollsförbundet
Elof Ericsson

Klubben hade stora bekymmer, inte bara att det var ont om bollar, utan däck till cyklarna var också ett problem. Att många män låg inkallade visade sig också ställa till bekymmer.
De hemmavarande ledarna tycktes tappa sugen.

Tanums IF:s Bohusserielag hösten 1945




Från vänster stående:
Gösta Karlsson, Erik Listad, Erik Långström, Eskil Olsson, Stig Andersson, Evald Josefsson.
Knästående från vänster:
Lennart Hansson, Gunnar Kristensson, John Långström, Ivan Olsson, Sven Olsson (Oppenstam)

Planen
Fotbollsplanen hade samma läge som Hedevallen har (när Hedevallen fick sitt namn, vet jag inte) i dag. C:a 80 x 40 m, med en lutning på 1,80 m.
(Den kan liknas vid Häggvalls fotbollsplan, där vi spelade en match någon gång på 60-talet. Lade man sig ner vid övre målet kunde man skönja ribban på nedre.)
När klubben ansökte om pengar hos kommunen för att förbättra planen, var det en politiker som me-nade på att: ”Skam till spelare om de inte kan hoppa över tuvorna”
Vid invigningen av fotbollsplanen 1948 uppvisningshoppade ”Gammeltorparn”, Bertil Gustavsson från Osby, som var svensk mästare i stavhopp, 1940, 4 m och 1941, 4,10 m.

Att vara barn vars föräldrar inte var så begeistrade av att fotbollsmatcherna spelades på söndagarna, var inte lätt. Mina äldre bröder gick ut utan att ta på sig ytterkläder och sprang över berget och bort till fotbollsplan. Att de fick ovett när de kom hem , fick de stå ut med bara de fick se fotbollsmatchen.

Träningen
I slutet av 40-talet gick Erik Långström en tränarkurs på Bosön. Samtidigt hade Sven Kaltenbach (Karlsson) kommit hem från sin militärtjänst i Nora, som då spelade i division 2.
Då började den rationella träningen och pojklaget bildades.
Innan Tanums IF startade pojklaget fick ungdomarna hålla till på ”Backarna”.
Efter bildandet tränade laget på ”Mon” (Bygdegårdens parkering). Även A -och B lag, mins jag, tränade där, för att inte slita ner gräset på Hedevallen i onödan.

Vid ett tillfälle när vi tränade där, det bör varit på hösten eftersom det blev skymning. Jag hade bollen och plötsligt blev jag resolut tacklad och utan att titta efter vem det var tänkte jag, jaha, nu har Åke Lind kommit. Han brukade komma lite senare eftersom han skulle mjölka innan han kom till träningen.

En anekdot rörande pojkfotboll.
”Hedeongane” hade fått ihop ett lag som skulle möta ungdomar från Ryk. Det blev ett mixat lag, killar och tjejer. Den spelades på ett gärde där man satt upp ett par provisoriska mål. Matchen dömdes av Ferdinand i Kyrkoryk. När spelet hade pågått en stund blåste han helt omotiverat av matchen och myndigt visade ut Anna-Britta Brorsson (Andersson), som stod helt frågande och undrade varför? ”Du är för bra”

Omklädningsrum/Klubbstuga
Något omklädningsrum eller klubbhus fanns inte. Klubbhuset bör ha byggts omkring 1957-58. ”Körles Tivolis” skjutbana användes för omklädning. (Körles tivoli kallade man festplatsen som låg strax intill Hedevallen, på andra sidan allén). Ville man tvätta sig fick man göra det vid Gästis brunn som låg strax intill Sixten och Sivs villa. En skrubb under en trappa i Nedre Gästis (Forsbergsgården/Vandrarhemmet) fick fungera som materialbod. Materialförvaltare valdes på årsmötet vilket innebar att ta hand om tröjor och byxor och för att inte förglömma stumporna som behövdes stoppas efter tvätt.
Min bror Sven hade den uppgiften något år och vår mor stoppade strumpor samtidigt som hon satt och tog upp betalning för bastubad i badstugan.

Klubbdräkten 1940 var röd tröja och svarta byxor. Det visar en laguppställning från den 26 maj 1940.

Arrangerande förening Tanumshede Idrottsförening
Motståndare Fjällbacka Idrottsförening
Domare Gunnar Andersson
Resultat 3-3 Halvtid 3-1
Målvakt Sven Karlsson (Kaltenbach)
Höger back Asbjörn Holmgren
Vänster back Erik Hansson
Höger halv Axel Hallsten
Center halv Erik Långström
Vänster halv Gunnar Nilsson
Höger ytter Harry Lundqvist
Höger inner Evald Josefsson
Center forward Nils Källgren
Vänster inner Gunnar Karlsson
Vänster ytter Vendel Berg
Biljettpriser 0,50 kr – 0,25 kr
Publik antal 80
Bruttoinkomst 37 kr

Min första match var på Rabbalshedes marknadsplats, jag var nog åtta år och skulle spela högerytter. Ingen hade lärt mig hur jag skulle spela, utan fick den uppfattningen att jag skulle markera Rabbalshedes vänsterytter, som var några år äldre, och gick under öknamnet ”Hästen”. Jag rörde inte bollen under hela matchen, bara sprang bredvid, eller långt efter, ”Hästen”.

När vi nu kom under Erik Långströms träning blev det annorlunda. Vi fick från grunden lära oss grunderna som behövs för att spela fotboll. En skola som på sikt visade sig vara givande. Erik förespråkade det eleganta uppträdet på en fotbollsplan, som satte prägel på oss pojklagsspelare, vi var ju formbara.
Efter Erik tog Yngve Jonvik över träningssysslan. Pojklaget vann serien många år i rad.
Uttagningen av laget var lagledarens uppgift. Erik höll oss ofta på halster. Vi fick springa till anslagstavlan på Forsbergshuset för och se om man var uttagen.
A och B- lagen tror jag hade en uttagningskommittén bestående av tre man.

Det var inte alltid så lätt att sitta med i den kommittén, det fick Per Aronsson erfara. Han berättade för mig att Evald Josefsson inte blev uttagen till en match. Några månader senare kommer Evald och frågar. ”Skall du följa med till Statt i Strömstad? Jag bjuder.” Naturligtvis tackade jag inte nej till en sådan inbjudan.
Efteråt ångrade jag djupt att jag följde med, för när vi väl kom dit började Evald fråga ut mig varför han hade blivit petad i den matchen och så höll han på hela tiden. Han hade sina egenheter den gode Evald.

Pojkcupen 1954
Kvartsfinalen:
Av någon anledning hade Sören Sörensson missat taxin som vi andra åkte i. Han kom i sista stund ut till Smögen tillsammans med Yngve Jonvik som skjutsade ut honom på motorcykel. ( Yngve blev förkyld och fick ligga i tre dagar efter den resan ).Vi vann vill jag minnas med 1-0 och målgörare var just Sören, och därmed var vi i Bohusläningen och Bohusläns FF:s pojkcups semifinal.
Vi hade gått till semifinal några gånger tidigare, men alltid stupat på Kungshams pojklag. Men 1954 mötte vi Brastads IF i semifinalen och vann med hela 3-1. Sören Sörensson gjorde alla målen.

Finalen spelades på Rimnervallen söndagen den 3 oktober 1954 och vi förlorade med 0-4. Jag mins att fotbollsplan var väldigt stor 110 x 60 m och att vi hade stora bekymmer med att nå deras mål.

1959 var ett år då Tanums IF vann allt som kunde vinnas.
Majbollen
DM
Serien
Majbollen. Det gick ut på att få bästa möjliga målkvot under maj månad. Alla fotbollslag i Bohuslän deltog.
Vi hade vunnit alla matcher utan ett enda baklängesmål, fram till sista matchen som var mot, jag tror Häggvall som vi mötte på Brastads plan och de lyckades få in en boll bakom Daniel Johannesson, som var en glimrande målvakt.
Ledningen var stor, 10-1 och det fanns två i kedjan som inte hade lagt mål och det var vänsteryttern, Bo Nilsson (Sapallo, namnet användes i något år, naturligtvis var det en influens från VM 1958) och Rolf Sörensson. I slutet av matchen kom det en lyra mot motståndarnas mål. Bollen gick över mig men eftersom Bo stod närmare målet än jag, ropade jag till honom ”skalla”. Emellertid gick bollen över honom också fast han hoppade upp för att nå den. När Bo kom ner efter sitt upphopp satte han sig på ändan vänd mot målet. Vart tog bollen vägen? Jo, den träffade ribban och studsade ner mot Bo som satt och skallade in bollen, 11-1. kommentar från Bo, ”nu skallade jag” .
Den andra var alltså Rolf, han som senare skulle vinna skytteligan. I den aktuella matchen hade det gott troll i. Hur han än försökte så blev det inget mål. Så äntligen fick han chansen, det blev straff. Den kan du lägga Rolf, så får du gjort ett du också. Rolf gick från plan den gången utan att göra något mål, för han brände straffen.
Eftersom vi vann med 11-1 räknades baklängesmålet bort och vi höll nollan i samtliga matcher. Vi skrev våra autografer på bollen som förvarades i klubbhuset.

Nedan, laget som vann Lilla Dm i Stenungsund 1959
Från vänster, John Långström lagledare, Bror Eriksson hy, Sölve Kaltebach hi , Osvald (Olle) Hansson ch, Rolf Sörensson cf,  Gunnar Bäckevik vh, Bo Nilsson vy, Yngve Jonvik tränare,
Främre raden, Åke Lind hh, Tord Billenberg hb Daniel Johannesson mv, Leif Brorsson vb, Sören Sörensson vi.
Dubbelklicka på kortet för att få det större

Vann Norra Bohusserien.
Rolf Sörensson vann skytteligan (inom klubben) med sina 17 mål.

Hedevallen har byggds om några gånger och då har det ordnats provisoriska platser.
Den första var vad jag minns där Extrafilm nu ligger.
Den andra låg på gärdet till vänster i backen mot Tanums station nere vid svackan före He`ane.
På den plan, som hade en naturlig läktare i form av bergskullen, hände en olycka vars utgång kunde blivit fruktansvärd.

Tanums IF hade en nickspecialist i Sture Larsson. Han var inte lång men hade en fantastisk snärt när han mötte bollen med pannan. Han hade även en skjutförmåga utöver det vanliga. Det var inte något ”annonserade” om att skott kommer, utan han sköt i steget. En mycket skicklig spelare.
Malmön gästade Tanum i en seriematch. Sture gick upp för att skalla. En av öborna försökte också nå bollen men olyckan var framme och Sture som blev överraskad kunde inte hålla tillbaks skallningen utan träffade den andres kindben. Malmönbon överlevde till all lycka.
Sture sa till mig en gång att efter det tillbudet blev han rädd i nickdueller. Tacka för det. Han flyttade till Uddevalla där han spelade i Oddevold.

Provisorisk plan var det också där ishockeyrinken nu ligger. Där spelades matcherna under en tid när fotbollssäsongen lades om (1956-1958?) Från att spelat höst och vår, startade den s.k ”Mammutserien”, där det spelades Höst-Vår-Höst, alltså en och en halv säsong. Efter den blev det vår och höst säsong.

Som tidigare nämnts blev Sören Sörensson skjutsad av Yngve Jonvik till Smögen, jag skall förstås vara värre. 1959 kom min bror Uno till Ringenäs, militärlägret utanför Halmstad, på motorcykel en lördagsförmiddag, för på söndagen skulle Hedevallen invigas och jag skulle vara med. Vi mötte Kungshamn och Ingvar Rydell och Willys Karlsson förstärkte vårt lag. Vi förlorade med 3-2 och jag hade lyckan att göra båda målen.

Jag kostade på mig ett par Pumaskor med skruvdobbar och ett fantastiskt smidigt läder, som kostade 90 kr. Det var stora pengar i början av 60 – talet. Första gången jag använde dem var på Rabbalshede fotbollsplan. När de andra i laget såg mina nya skor häcklade de mig. ”Med dom långa dobbarna kommer du inte ur fläcken.” Jag var den ende som stod på benen, alla de andra, både Tanum och Rabbalshede spelarna låg mest i gräset. Det var såphalt.

Av förståeliga skäl kan jag i stort sett bara nämna de jag spelade tillsammans med i A-laget.
Daniel Johannesson, en mycket duktig målvakt. Sexton år när han debuterade i A-laget. Han som aldrig bar sin väska till Hedevallen. Småpojkarna stod i kö för att få bära den.
Bländande tekniker som Bror Eriksson, Gunnar ”Låda” Bäckevik och Nisse Nilsson
Leif Brorsson tyckte det var roligt att dribbla av motspelarna i sin vänsterbacks position.
Den tunge och långe Bengt Karlsson som var tacksam att lobba in bollar till när han befann sig i straffområdet. Han var inte lätt att flytta på.
Slitvargarna Åke och Göran Lind.
Sören Sörensson som blev min kompis i radarparet. Jag visste alltid var Sören var om vi närmade oss motståndarmålet.
Den snabbaste medspelare jag träffat på var Lennart Westman. Fick han bara bollar att löpa på så hade vänsterbackarna inte en chans.
Rolf Sörensson skulle jag inte vilja springa på. Jag gjorde det på en träning, så jag vet hur det kändes.
Bo ”Pall” var nog den ende av oss som kunde skjuta lika bra med båda fötterna. Med den förmågan var han mycket bra även på träningar. Han lade inlägg från både höger och vänsterkanten som vi mötte oftast på volley. Bo var en tillgång även på det mentala planet, han hade humor.

Vid en vänskapsmatch i Mellerud, hade vi stora problem att göra mål fast vi hade ett visst övertag. Vi sköt gång på gång men bollarna gick utanför och över eller så räddade målvakten. ”Ingen fara” sa deras centerhalv, ”Det är bara bakåtpassningar” sarkasmen dröp. Långt om länge fick vi gjort ett mål och då kom det ifrån Bo ”Det var en jävla bra bakåtpassning”.

Bo blev domare och gick också på linjen vid matcher där det fordrades domarkort. Vid en match i Grebbestad där han var linjedomare var det en kille som ständigt hamnade i offsideläge och Bo vinkade. Till slut blev spelaren förbannad och sade till honom. ”Jag tycker du skall skaffa dig glasögon så att du ser att jag inte är offside.” Svaret blev. ”Jag tycker att du skall skaffa dig ett par så att du ser att jag har glasögon”

Jag vet inte om jag kan ge rättvisa åt den händelsen som utspelade sig på Rimnersvallen när Tanum mötte Svane, i skrift, men jag skall försöka.
Vi hade fått en indirekt frispark strax utanför och till vänster om straffområdet. Svane hade ställt upp sin mur och Tanumspelarna hade radat upp sig till höger om bollen. Göran Lind petade bollen till mej. Jag hade bestämt mej att försöka skjuta genom Svanes mur. Det var inget fel på styrkan i skottet men riktningen. Längst ut i tanumsmuren stod Kurt Svedberg, som undrade var bollen tog vägen och därför lutade sig fram för att se bättre. Bollen träffade hans panna och gick bakom svanemuren och in vid målvaktens högra stolprot. Suveränt. Något man aldrig glömmer

En midsommardag spelade vi en vänskapsmatch på Hedevallen. Det var mycket varmt. Föreningen hade ställt till fest i två dagar, så bakom nedre målet var det olika stånd uppsatta (träställningar med presenningar).
Vi anföll mot det övre målet och jag hade kommit in i straffområdet och var beredd på ett inlägg. Bollen kom i en lyra och jag hoppade upp för att skalla den mot målet. Till min förvåning kom inte bollen ner utan steg rakt upp i luften. Jag tittade ut på högerkanten och såg då Bror krypa ihop och kläderna fladdrande. Det var en stark virvelvind som vi hade råkat hamna i. Den fortsatte sedan över hela planen och in i tältställningarna där den raserade minst ett stånd innan den dog ut.

Sture Bergstedt stod i mål för Tanum. En lugn och sansad person, som aldrig förivrade sig. Vid en match hade en åskådare med sig transistorradio till Hedevallen. Han satt strax bakom Stures högra stolpe och lyssnade på ett referat. Eftersom Tanum låg i anfall gick Sture bort till stolpen för att lyssna och märkte inte att spelet vände. En motståndare ser honom stå okoncentrerad och slår på en lyra. ”Sture, Sture” vrålade medspelare och publik. Då vaknade han till liv men han inte fram för att fånga bollen.


Ur Strömstads Tidning 30 september 1961
Viktig match för Tanum mot Slätten
Tanums IF spelar i eftermiddag en betydelsefull bortamatch då laget åker till Lysekil för match mot Slättens IK på Gullmarsvallen. De båda lagen ligger sist i serien. Båda har 9 poäng och närmaste lag, Stångenäs har 11. Minst ett av dessa tre lag är klart för avstigning, men kan bara TIF vinna denna match finns chanser till vidare kontrakt. Tanum mönstrar följande lag:
Daniel Johannesson, Rolf Sörensson, Lennart Pettersson, Åke Lind, Olle Hansson, Gunnar Bäckevik, Sune Andersson, Bror Eriksson, Sölve Kaltenbach, Bo Nilsson och Lasse Hansson.

Ur Strömstads Tidning 3 oktober 1961

TANUM IF klarar div. 5 kontraktet?

Tanums IF vann något överraskande jumbofinalen mot Slättens IK på Gullmarsvallen med 2-1 (1-1). Resultatet får anses vara rättvist. I och med förlusten är Slätten nära nog definitivt klara för norra Bohusserien – endast en mindre ”jordbävning” i Bohusseriens bottenstrid skulle kunna rädda rödvitt från degradering.
Tanum däremot förbättrade sin ställning i botten och har nu en liten, men ändock chans, att bärga nytt kontrakt. Förmodligen blir Bohusseriens sista omgång avgörande för vilken i duon Stångenäs-Tanum som åker ur – då möts nämligen dessa lag på Stångenäsvallen i Brastad.
Lördagsmatchen på Gullmarsvallen bjöd inte på mycket i fotbollsväg. Det var mest spark och spring matchen igenom.
Redan efter sex minuters spel tog gästerna ledningen med 1-0. Vh. Gunnar Bäckevik sköt ett långskott från snäv vinkel i mål. I 37 min. utjämnade SIK genom hi . Ulf Lundgren.
Efter 27 minuters spel i andra perioden sänktes SIK-skutan, då hi. Bror Eriksson slog ett hårt skott i krysset.
Bäst i anfallet och på planen var hi. Bror Eriksson, som höll samman hela sitt lag. Till sin fördel var också Sölve Kaltenbach och i viss mån också vi. Bo Nilsson.


Läste i Bohusläningen i dag (22jan 2013) att Per Hansson gått bort, över 90 år gammal. Vad är det nu med Per? Jo han utmärkte sig på sin högerbacks plats genom att mycket ofta klacka. Många vänsteryttrar trodde att det bara var att springa runt Per när bollen gick över honom, men icke, Per skickade upp klacken och grundlurade yttern.  

Klarade sig Tanum kvar i Bohusserien?

Det finns säkert fler som har minnen som kan vara intressanta.

Sölve