Populära inlägg

torsdag 25 november 2010

Skönheter kom på besök

Jag var tvungen att bevista sjukhuset för några år sedan. Samtidigt var det en gammal skinntorr man inlagd. Hans humör var en blandning mellan pessimism och optimism och humor hade han. Jag tyckte det var en trevlig man.
En dag kom läkaren in och pratade med honom och då sa den gamle: "Det är väl lika bra att ta till geväret."
Det var dags för besök. Dörren öppnades och in kom det två paranta flickor i 18-års åldern, - de kunde varit tvillingar -och gick fram till den gamles säng. Efter ca fem minuter kommer den tredje systern in, lika proper och vacker som de två andra.
För honom var det en självklarhet.
För mig var det en vacker upplevelse.

fredag 19 november 2010

Barn och barnbarn

Jag pratade med Marcus Hellners farfar en dag i våras när jag var på Tanumshede.
Hur är det att hålla i en Olympisk guldmedalj, frågade jag.
Tyvärr, sa han, så har jag inte sett Marcus på tjugo år.
Men naturligtvis har jag mitt hjärta hos honom.
Visst kan man komma ifrån sina barn och barnbarn. Oftast flyttar dom och kommer bara vid de stora helgerna och på semestern.
En vän till mej beklagade sig för en annan om att det var tråkigt att ha sitt barn och barnbarn boende så långt borta som i Stockholm. Var har du dina barnbarn frågade han den andre.
Dom bor i Australien. Fick han till svar.
Han hade nog som Hellner, sitt hjärta hos dem.

tisdag 16 november 2010

Avbruten

Vår TV distributör har spelat oss ett spratt nu igen. Tidigare berättade jag om att företaget bröt bort alla program. Det blev svart i rutan. Den gången var det en missuppfattning som rättades till mycket snabbt.
Den här gången bröt dom bort en kanal som vi hade haft i tre månader.
Saken var den att jag av en slump kom in på TV7. Jag hade aldrig sett den tidigare. Men det var ett lyckodrag, för jag kom mitt in i en serie; Don Pedros ande. Jag ropade på min äkta hälft så även hon skulle se avsnittet. Vi blev helt fascinerade. Jag kollade upp på webben om just den serien, där det stod att den var på 143 avsnitt. Troligtvis började vi följa den efter c:a 70 avsnitt.

Serien började Kl 22 00 och det var på gränsen för, för sent tyckte frun, men hon tvingade sig att sitta uppe till den sena timma. Så lade TV bolaget om tiden, flyttade fram den en timma, men då lade hon av. Lyckligtvis kom den i repris på morgonen 04,30 och då stod hon upp och såg avsnittet.
Det var väl inte mer än högst fem avsnitt kvar, när kanalen bröts bort. Snopet.
Ett samtal med disributören gav vid handen att vi inte var berättigade till att se den kanalen!
Det var helt riktigt, dom hade bjudit på den i tre månader utan att veta om det.
Dom kunde väl väntat en vecka till.

fredag 12 november 2010

Fattighjon

Fattighjon gammalt ord för tjänare
Protokoll fört vid kommunalstämman och fattigvårdens sammanträde i sockenstugan den 27 september 1880.
Socknens fattighjon skulle genom upprop bortauktioneras till minstbjudande för ett års tid räknat från den 2 januari 1881, till samma tid år 1882 och därvid skall fästas samma villkor som föregående år.
Rotehjonen skall på särskild längd införas efter nummerordning.
Källa :Lurs kommun 1863-1951, sidan 90
Försörjningsgivarens skyldigheter
Försörjningsgivaren åligga att i sina hem försörja hjonen, gifa dem sund och tillräcklig föda, förse dem med ordentlig beklädnad och snygg sängplats samt under sjukdom vårda dem efter omständigheterna. Erfordras läkarvård skall försörjningsgivaren ombesörja läkarens hämtning och hemforsling, men läkararvode, skjutslega och medicin betalas av fattigvårdssamhället.
Den husbonderätt, styrelsen äger över hjonet, överflyttas på försörjningstagaren för den tid hjonen äro i deras vård. Ett vänligt bemötande emot hjonen fordras alltid.
Källa: Lur, protokoll 18 oktober 1915.
Detta system som så flott hette, "Bortackoderandet genom entreprenad" förekom långt in på 1900-talet i Tanum, Lur och Kville. Det förekom naturligtvis i alla socknar i Sverige, men idékläckaren av detta system dessa tre kommuner använde sig av var Kaptenlöjtnant Carl Edward Wiens, boende på Apelsäter i Lurs socken.
"Aktioneringsföfarandet" sträckte sig över tre dagar.
Dag 1 Taxerades hjonen
Dag 2 Budgivningen
Dag 3 Utlottningen.
Taxeringen som kommunalnämndsledamöterna och 17 ordningsmän, en från varje rote, gick till på följande sätt.
Man räknade ut vad mycket varje individ kostade i "drift" under ett år.
Mot detta sattes vad hjonet presterade i arbete.
Ett exempel ur Tanums helförsörjningslängd 1895:
Hjon nr 36 Ensamstående mor med ett barn fött 1894 Taxeringssumma 70
Försörjningssumma 96
Dag 2 Budgivningen
Ju mindre budgivaren begärde dess säkrare var han/hon att få hjonet.
Det fanns de som hade haft hjonet i flera år och fäst sig vid flickan eller pojken, helt enkelt inte begärde något.
Dag 3 Lottningen
Den dagen var nog den mest kränkande för fattighjonen.
Nu skulle de som ingen ville lägga något bud på dag 2, utlottas till dem som inte ropat in något hjon dagen före. Så kränkande.
Den gode Kaptenlöjtnanten påstod att systemet gjorde att det blev en häftig budgivning dag 2 och det tjänade socknen på. Tacka tusan för det. Dom bjöd ju under varandra för att inte få ett odugligt hjon att försörja.

onsdag 10 november 2010

Grön el

Ingen kan garantera grön el. Finns ingen möjlighet, utom att man bor strax intill ex.v. ett vindkraftverk och har en direktledning därifrån.
Ponera att man bor i ett hyreshus med så där en femtio lägenheter. Jag är ensam om att vilja ha grön el. Då får jag betala 4 kronor mer i månaden, utöver elräkningen. Jag är garanterad av elbolaget att det inte kommer från kärnkraftverk, kolkraft eller naturgas!
Bor jag i villa med eluppvärmning, kostar det mig 40 kronor mer i månaden.
Säg att det produseras X kilowatt per år med grön el. Det blir en anstormning av abbonenter som vill ha grön el. Ingen blir nekad. Vad gör elbolagen om det tar "slut" på den gröna elen, bryter de strömmen, eller fyller de upp med den "smutsiga" elen?
Förra vintern när elpriset steg, p.g.a att kärkraftverken reparerades, fick de som tecknat sig för grön el ingen höjd elräkning? Jag tvivlar på det.

torsdag 4 november 2010

Dum, dummare, dummast

Lyssnade på radion i morse. Ring P1. Det var ovanligt många o8:or som kom fram och hade åsikter. Detta poängterade programledaren för en stockholmare som ringde. Han replikerade kommentaren med: "Ja, det är ju här de kloka bor."
Det kom mig att tänka på en historia från Värmland.
När den dummaste värmlänningen flyttade till Stockholm, höjdes intelligenskvoten på båda ställena.

måndag 1 november 2010

Logistik

I dag ser man på vägarna lastbilar med texten Logistik, som om det skulle vara så märkvärdigt.
Ordet betyder flöde. Man förflyttar helt enkelt varor från A till B med minsta möjliga dröjsmål.
En som ansvarar för logistiken benämnes Logistiker.

Vet Ni att en av de förste som använde sig av både termen och insåg dess betydelse av att kunna kontollera materialflödet inom sin armé, var Napoleon. Kanske berodde hans framgångar till stor del på detta. För att förstå hur viktigt det var, instiftade han en tjänst, Générale de Logistique.
Man behöver inte fundera länge för att inse, att om inte de livsviktiga "varorna" kommer fram till de behövande så går det åt skogen. Har fienden det struligt med logistiken, så kan det bli en lättköpt seger, är det tvärt om...
Tyskarna skulle tagit lärdom av Napoleon när de anföll Ryssland. USA har däremot anammat värdet av logistiken när de har trupper lite varstans, långt ifrån Amerikanska kontinenten.

De fyra vanligaste sätten att förflytta gods är med, järnväg, lastbil, båt och flyg. Det finns även ett femte och det är pipeline. I det sistnämnda förfarandet att distribuera olja och gas, är det av stor vikt att flödet fungerar perfekt.
Jag började med att man ser lastbilar som är "dekorerade" med Logistik, oftast svenska fordon. Däremot har jag inte sett "utsmyckningen" på varken flyg, järnväg eller båt.